”E nevoie ca drepturile identitare ale etnicilor români din Ucraina să fie asigurate fără compromisuri”

Războiul din Ucraina a dus și la înrăutățirea situației etnicilor români din această țară. Într-un interviu pentru SINOPSIS, Gheorghe Cârciu, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) spune că Bucureștiul încearcă să ajute cât mai mult comunitățile etnice românești, pentru a susține astfel identitatea lor lingvistică, culturală și spirituală

Rezumat al interviului:

  • În ce privește comunitățile de români din Ucraina, DRP are ca prioritate ”menținerea accesului la educație în limba română, păstrarea credinței și a tradițiilor românești”
  • Există mai multe programe de sprijin a comunităților românești din Ucraina, iar acestea au vizat donarea de bunuri de strictă necesitate, dar și de burse sau locuri în tabere pentru elevii etnici români și burse pentru profesorii ce predau în limba română
  • Deși a criticat recent adoptata lege a minorităților etnice din Ucraina, Gh. Cârciu consideră că Bucureștiul și Kievul vor continua dialogul pentru ca ”drepturilor identitare ale etnicilor români să fie asigurate fără compromisuri și fără amânări”.
Steaguri în Reni (Ucraina) / Foto: Unsplash

Ați vizitat recent comunități de români din Transcarpatia (Ucraina). Care ar fi, din discuțiile avute, principalele probleme cu care se confruntă aceștia și ce poate face DRP în acest sens?

Gheorghe Cârciu: Într-adevăr, am fost de curând în Transcarpatia și voi reveni ori de câte ori voi putea sau oricând va fi nevoie. Românii de aici, și mă refer la toate comunitățile românești din Ucraina, trebuie să știe că, în contextul crizelor pe care le trăim, al războiului, statul român este alături de ei. Iar eu, vă asigur că acord o atenție deosebită problemelor cu care etnicii români se confruntă. Și nu doar cu sufletul, ci și cu instrumente prin care limba și identitatea românești să fie cât mai puternic susținute și protejate.

Din discuțiile purtate cu reprezentanții comunităților românești, nu doar în timpul acestei vizite, ci și în seriile de întâlniri online desfășurate de-a lungul anului 2022, păstrarea identității românești este dorința lor cea mai arzătoare. 

În acest sens, prioritățile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) pentru susținerea acestor comunități vizează trei elemente clare: menținerea accesului la educație în limba română, păstrarea credinței și a tradițiilor românești.

Se poate vorbi de o schimbare a nevoilor comunităților românești în contextul războiului din Ucraina?

Gheorghe Cârciu: Războiul a schimbat dramatic viața tuturor, iar impactul asupra vieții de zi cu zi a etnicilor români din Ucraina s-a resimțit, binențeles, în privința siguranței personale, a familiilor lor și a bunurilor, în privința accesului la resurse de bază. La toate acestea s-au adăugat starea de izolare și întreruperea cursurilor pentru elevii etnici români.

La începutul lunii mai 2022 am efectuat prima vizită în Ucraina, la Cernăuți, tocmai ca să văd ce nevoi s-au schimbat odată cu războiul, ca să putem răspunde rapid prin programele pe care le puteam derula în cadrul Departamentului. Un alt obiectiv important a fost de a avea discuții și de a consolida relațiile cu autoritățile regionale și locale ucrainene și cu cele române. Aveam și avem nevoie de toți acești parteneri pentru a ne asigura că sprijinul DRP ajunge la un număr cât mai mare de etnici români. 

Vizită DRP la Liceul ”Mihai Eminescu” din Slatina / Solotvîno (Ucraina)

Am lansat în cursul anului 2022, o serie de programe dedicate comunităților de români din Ucraina. Am inițiat, astfel, Programul de granturi ”Sprijinirea comunităților românești din Ucraina”, care a urmărit achiziționarea și donarea de bunuri și materiale de strictă necesitate etnicilor români din regiunile Transcarpatia, Cernăuți și Odesa. Prin intermediul asociațiilor, fundaţiilor, unităţilor de cult și al organizaţiilor neguvernamentale ale românilor din Ucraina au fost donate în aceste zone peste 10.000 de pachete cu bunuri de strictă necesitate.

În același timp, am lansat două acțiuni de sprijin financiar. Una a vizat elevii etnici români care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română, din Ucraina, iar al doilea sprijin financiar a fost pentru cadrele didactice care predau limba română sau în limba română.

Astfel, prin Programul de acordare de burse elevilor etnici români, înscriși în clasele I-IV în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din Ucraina, în anul școlar 2021-2022, 6500 de copii au primit un sprijin financiar în valoare de 2000 lei/elev/an.

De asemenea, prin Programul de sprijin pentru cadrele didactice din Ucraina care predau limba română sau în limba română, în anul școlar 2022-2023, la toate nivelurile de învățământ public, sprijinul acordat celor aproximativ 2300 de cadre didactice s-a situat la același nivel, de 2000 lei/an/profesor.

În cadrul Programului de Tabere ARC 2022, un program destinat elevilor şi tinerilor români din afara granițelor țării, cele mai multe locuri le-am alocat elevilor din Ucraina.

În prezent, avem în lucru pentru această comunitate românească greu încercată un nou program de granturi. Mai mult, ne propunem să continuăm programul de burse pentru elevii români din Ucraina dar și să sprijinim formarea de cadre didactice care să predea în limba română în comunitățile românești din afara granițelor. Vreau să vă spun că programul de burse pentru elevii etnici români din Ucraina a început în anul 2017, dar eu îmi doresc să extindem acest program și în celelalte comunități istorice atât pentru elevi, cât și pentru profesori. 

O noutate, pe care vă rog să o rețineți, este că zilele trecute am lansat sesiunea de finanțare pentru anul 2023 pentru proiectele privind protejarea şi consolidarea identităţii româneşti din afara graniţelor. În consecință, așteptăm cu deschidere și proiectele românilor din Ucraina.

Aveți în plan și vreo vizită la românii din zona Cernăuți sau regiunea Odesa? În cazul acestora din urmă, care este politica DRP privind persoanele care se declară etnici moldoveni dar pe care Bucureștiul îi consideră etnici români?

Gheorghe Cârciu: Întreaga comunitate românească, din cele trei zone ale Ucrainei, Transcarpatia, Cernăuți, Odesa, este în atenția noastră. În zona Cernăuți am fost în prima parte a anului trecut, dar chiar dacă nu reușim fizic să ajungem peste tot în cadrul vizitelor noastre, noi suntem în contact permanent cu reprezentanții românilor de aici. Tehnologia ne ajută să fim conectați și să discutăm ori de câte ori e nevoie.

În cursului anului trecut am avut întâlniri săptămânale cu aceștia, iar în acest an continuăm seria de întâlniri online. Noi trebuie să menținem o legătură puternică cu etnicii români din Ucraina, bazată pe încredere, atât în relația cu instituția pe care o reprezint, cât și în cadrul comunității din care fac parte. Și mă refer aici la a-i aduce împreună cu reprezentanții consulatelor, ai autorităților locale și regionale, ai primăriilor, școlilor, clerului, de a face schimb de bune practici și de a asigura un grup de dialog și ajutor permanent.

Ați afirmat public că legea privind minoritățile naționale din Ucraina trebuie regîndită. Mai exact, la ce anume vă referiți, care sînt prevederile care ar trebui regîndite? În ce fel și în ce măsură actualele prevederi afectează viața comunităților românești din Ucraina?

Gheorghe Cârciu: Ceea ce pot să vă spun cu certitudine este că statul român a susținut și va continua să susțină comunitățile românești din Ucraina și drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale. Eu sunt un om al dialogului și cred în el. De aceea, consider că este nevoie de discuții susținute și clare cu autoritățile ucrainene, astfel încât drepturilor identitare ale etnicilor români să fie asigurate fără compromisuri și fără amânări. Sunt convins că instituțiile statului român, cu atribuții în această zonă, vor continua dialogul și vor face tot ce se poate pentru acest obiectiv.

La nivelul Departamentului, în baza prevederilor legale, noi susținem, prin finanțările nerambursabile pe care le punem la dispoziție, identitatea națională, lingvistică, culturală și spirituală a etnicilor români din Ucraina. Prin urmare, una dintre prioritățile noastre este să menținem accesul la educația în limba română, la toate nivelurile de învățământ.

De aceea, așa cum menționam și mai sus, ceea ce facem noi în acest sens este să acordăm burse pentru elevii români din Ucraina și să sprijinim formarea de cadre didactice care să predea în limba română în comunitățile românești din afara granițelor.

Marian Chiriac / Sinopsis

Focus Minorități prezintă știri și analize despre minoritățile etnice din Ucraina, preponderent despre cea română

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.