”Limba moldovenească” înlocuită cu ”limba română”

De acum este oficial. Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, a fost votat de Parlamentul de la Chișinău

Ilustrație de Valeriu Curtu

Joi, 16 martie a fost o zi disputată la Chișinău. Parlamentul Moldovei a adoptat, în lectură finală, proiectul de lege prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră” vor fi înlocuite cu „limba română” în toată legislația din R. Moldova, inclusiv în Constituție.

Proiectul de lege „privind implementarea considerentelor unor hotărîri ale Curții Constituționale” a fost votat de 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), relatează Europa Liberă.

Parlamentari din opoziția socialistă și comunistă au protestat afișînd pancarte pe care scria „Poporul este suveran. PAS este un tiran” și „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica”. În replică, deputații PAS au aplaudat în picioare adoptarea acestei decizii.

Noile prevederi vor intra în vigoare după publicarea legii în Monitorul Oficial. După aceasta, în decurs de 30 de zile, Agenția Resurse Informaționale Juridice va modifica manual toate actele normative în sistemul „Registrul de stat al actelor juridice” în care apare sintagma „limba moldovenească”, înlocuind-o cu „limba română”.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.