Schimbări pentru elevii români ce învață în Ucraina

Noul an școlar, care în Ucraina a început la 1 septembrie, a adus o serie de noutăți care afectează și comunitățile de români din această țară

”Eu iubesc școala”. Școală cu predare în ”limba moldovenească” / Foto: Sinopsis

După cum am mai relatat, o primă școală din regiunea Odesa a decis să renunțe la predare în ”limba moldovenească” și a trecut la limba română. Astfel, la Liceul din Borisăuca (Borîsovka, în ucraineană), consiliul pedagogic a decis ca această instituție de învățămînt să treacă la predare bilingvă, respectiv în limba maternă a minorității naționale și limba ucraineană, în concordanță cu noua legislație în domeniul educației școlare din Ucraina.

În acest caz, limba maternă s-a decis că este limba română și nu ”limba moldovenească”, cum a fost pînă acum. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, se revine în această regiune din Ucraina la formula de limbă română, formulă  care a funcționat pînă în 1998. Despre problema ”limbii moldovenești” folosită oficial preponderent în regiunea Odesa am relatat pe larg aici.

Altfel, noul an școlar a adus noutăți și pentru comunitățile de români din regiunea Cernăuți. Mai exact, în școlile unde elevii învață în limbile minorităților naționale, o parte dintre materii vor fi predate de acum în limba ucraineană.

Copiii care au început școala în 2018, odată cu reforma Noii Școli Ucrainene, vor avea 20% din materii în limba ucraineană în clasa a V-a și 25% în clasa a VI-a. De anul viitor, numărul materiilor predate în limba ucraineană de la clasa a V-a pînă la a IX-a va crește cu 5% în fiecare an.

În iunie anul acesta, Ministerul Învățământului de la Kiev a decis să amâne, cu un an, creșterea numărului de ore în limba ucraineană pentru elevii din clasele a VII-a pînă la a XI-a. Anul acesta ei vor continua să învețe în limba lor maternă, iar începând cu anul următor, numărul materiilor predate în limba ucraineană va crește treptat șipentru ei.

În cele din urmă, pînă în 2027, în clasele mai mari, cel mult 60% din materii vor fi predate în limba ucraineană, în timp ce în școlile cu predare în limba rusă acest procent va fi de 80%, spune Minu Pavalachi, șeful Direcției de Învățământ a comunei Herța, citat de agenția BucPress.

Reforma sistemului de învățământ din Ucraina a generat un val de nemulțumiri și critici, românii din Ucraina protestînd în repetate rânduri împotriva noii legi a educației, adoptată în septembrie 2017, care, potrivit comunităţii româneşti, reprezintă un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. Mai multe detalii pe acest subiect găsiți aici.

Mai jos este un reportaj realizat de către postul public de televiziune Suspilne, filiala Cernăuți, care prezintă modul în care se realiează în practică acest proces de tranziție la nivel educațional.

În satul Mihoreni din comuna Herța, majoritatea locuitorilor vorbesc româna. Directorul liceului local, Gheorghe Lupu, spune că pentru a evita disconfortul în timpul tranziției către predarea materiilor în limba ucraineană, cadrele didactice se vor strădui să prezinte materialele concomitent în română și ucraineană.

Tatăl unui elev din clasa a XI-a, Gheorghe Cobelea, spune că fiului său îi este mai ușor să învețe în limba română, dar nu vede dificultăți în cazul predării materiilor în limba ucraineană.

„Acasă vorbim româna, dar practicăm și ucraineana. Noi nu pregătim copilul pentru tranziție, profesorii de la școală se ocupă de asta. Totul este în regulă. Copiii vorbesc ucraineană cu ușurință. Vom învăța în limba ucraineană. Nu cred că vor fi probleme”, spune Cobelea.

Copiii Oxanei Tamian învață în clasele a XI-a și a VII-a. Femeia spune că elevii vorbesc româna de la naștere. În același timp, ea consideră că învățarea limbii ucrainene este necesară pentru ca tinerii să înțeleagă mai bine limba de stat.

„Atunci când toată lumea din sat vorbește româna, este bine, dar cînd mergem în oraș, de exemplu, la medic, este dificil să explici ce te doare. Este bine că copiii noștri învață în limba ucraineană. Este greu, dar va fi bine pentru viitor. Astfel, el va înțelege ucraineana cînd va ieși în lume”, spune Oxana Tamian.

În comuna Herța, elevii din clasa a V-a vor învăța trei materii în limba ucraineană: educație fizică, științele naturii și informatică. În clasa a VI-a, limba ucraineană va fi folosită și pentru studiul artei vizuale, spune directorul liceului, Gheorghe Lupu. Lista materiilor a fost convenită în cadrul Consiliului pedagogic.

„Am avut o întâlnire cu vice-ministrul educației din Ucraina. Vom respecta cerințele standardului de stat și vom trece treptat la predarea în limba ucraineană. În paralel, vom explica și în română”, spune directorul. Potrivit acestuia, comunitatea va primi manuale pentru clasele a V-a și a VI-a conform programului „Noii Școli Ucrainene”. Lupu spune că, în liceul său, materiile în limba ucraineană au fost predate și înainte, inclusiv limba și literatura ucraineană, precum și disciplina „Apărarea Ucrainei”.

„Elevii noștri studiază limba ucraineană și literatura ucraineană din 1994. Au rezultate bune la examenele de admitere la universitate. Avem șase ore de limba ucraineană conform standardului de stat, mai puțin decît în școlile ucrainene, dar îl respectăm”, a adăugat Lupu.

Potrivit profesoarei de limbă și literatură ucraineană Adriana Lupu, elevilor nu le este dificil să înțeleagă limba de stat acum, deoarece încă de la o vîrstă fragedă urmăresc videoclipuri și desene animate în ambele limbi.

„Cînd am învățat la școală, am învățat și materiile în paralel în limba ucraineană și română. La fel și istoria și matematica, pentru că am dat examene de admitere la universitate. La orele din clasele mai mici, facem mereu paralele între părțile limbii române și ucrainene, pentru ca elevii să înțeleagă mai ușor materialul”, spune profesoara.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.