Traume moștenite: cum războiul din Bosnia afectează tinerii de azi

Tinerii care cresc în Bosnia și Herțegovina de astăzi pot suferi încă de traume din timpul războiului transmise de mamele sau tații lor – în special dacă părinții au fost victime ale violenței, au fost martori la atrocități sau au comis crime de război

Foto: prelucrare Unsplash

În prezent, în Bosnia și Herțegovina există patru generații ale căror vieți sunt afectate de traume din trecutul violent al țării. Potrivit experților, bunicii și părinții care au trăit în timpul războaielor din anii 1990 ai secolului trecut și au experimentat atrocitățile la fața locului au transmis traumele și grijile lor copiilor și nepoților născuți în timpul sau după aceste violențe, relatează Balkan Insight.

Tinerii care trăiesc în Bosnia sunt afectați de experiențele părinților lor și de contextul societal mai larg, care rămâne foarte divizat, potrivit unui studiu din 2016 despre experiențele emoționale ale tinerilor postbelici din această țară, realizat de Natalya Paulsen.

Cei care s-au născut abia după război pot moșteni traumele unor mame și tați care au fost martori, victime sau autori ai violenței. Acest lucru îi poate face pe tineri predispuși la violență sau la comportamente antisociale, dar îi poate face și să se confrunte cu o serie de alte probleme, cum ar fi frustrarea, vinovăția, furia, sărăcia sau excluderea socială.

„În Bosnia, copiii care cresc în umbra traumelor părinților lor riscă să internalizeze aceste emoții complexe fără a avea o experiență directă a evenimentului declanșator – războiul”, a declarat Mirza Buljubasic de la Departamentul de Criminologie al Universității din Sarajevo.

„Această „traumă moștenită” se poate manifesta prin anxietate crescută, depresie sau chiar tendințe agresive. Provocarea este că, în timp ce acești copii reacționează la o traumă, ei nu au trăit-o personal, ceea ce face mai greu pentru ei să înțeleagă sau să își articuleze sentimentele”, a adăugat Buljubasic.

Continuarea este aici.

Barbora Hola și Olivera Simic

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHARE
SHOWHIDE Comment (1)
  1. Este sfâșietor să citești despre impactul intergenerațional al traumei din Bosnia și Herțegovina, în special în rândul tinerilor. Ideea că tinerii de astăzi pot purta povara emoțională a părinților și bunicilor lor care au trăit ororile războiului este profund îngrijorătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.