S/2. Știri care contează

==> Înaintea Consiliului European de la mijlocul lui decembrie, ce va aborda și chestiunea deschiderii negocierilor de aderare cu Moldova, ministrul de externe Nicu Popescu a acordat un interviu pentru BIRN. Printre altele, șeful diplomației moldovenești a reamintit că, după ce autoritățile au primit nouă recomandări din partea Comisiei în iunie 2022, când Moldova a primit și statutul de țară candidată, ultimul raport al Comisiei a concluzionat că Moldova a îndeplinit 94% din acțiunile necesare pentru implementarea celor nouă recomandări. Totodată, Popescu a spus că lupta împotriva „dezinformării” rusești este vitală pentru integrarea europeană a Moldovei.

Întrebat și dacă ar fi mai bine ca Republica Moldova să fie inclusă într-un același grup de aderare alături de Ucraina, Popescu a răspuns că experiența altor valuri de extindere arată că, la anumite etape, și alte state au devenit parte a unui singur pachet. Ulterior, în funcție de viteza reformelor, aceste pachete ”au fost desfăcute și refăcute într-o altă configurație”, a adăugat el.

==> Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o discuție telefonică cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cei doi lideri au abordat aspecte legate de reforme pentru pregătirea negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Conform informațiilor furnizate de Zelenski pe canalul său de Telegram, citate de BucPress, șeful statului ucrainean a asigurat în timpul convorbirii că Kievul va continua să implementeze toate obligațiile asumate, inclusiv cele legate de drepturile minorităților naționale și consolidarea instituțiilor anticorupție.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.