Ucraina aduce modificări la legislația privind minoritățile etnice

Cu doar cîteva zile înainte de Consiliul European, unde s-ar putea decide începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, Parlamentul de la Kiev a adoptat cîteva modificări importante la legislația privitoare la drepturile minorităților etnice. Modificările survin ca urmare a recomandărilor Comisiei de la Veneția dar și a presiunilor repetate din partea Ungariei

Foto: Sinopsis

Verhovna Rada, camera legislativă a Ucrainei, a aprobat pe 8 decembrie forma finală a proiectului de lege 10288-1, care prevede modificări ale legii referitoare la drepturile minorităților naționale, relatează cotidianul Evropeiska Pravda. Modificările au fost făcute după ce s-au luat în considerare evaluarea experților din cadrul Comisiei de la Veneția (organism consultativ al Consiliului Europei) și pentru a îndeplini criteriile Comisiei Europene pentru deschiderea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană.

Pentru aprobarea documentului au votat 317 deputați, din toate facțiunile parlamentare. S-a înregistrat și un vot împotrivă și nicio abținere.

În special, modificările prevăd că:

+++ Instituțiile de învățămînt superior private au dreptul să aleagă liber limba de predare, care poate fi una din limbile oficiale ale Uniunii Europene, asigurînd totodată ca persoanele care studiază în astfel de instituții să studieze limba de stat ca disciplină academică separată;

+++ În clasele (grupele) cu instruire în limbile minorităților naționale, doar cele care sunt limbile oficiale ale Uniunii Europene, se garantează dreptul de a utiliza limba minorității naționale respective în procesul educațional, alături de limba de stat (ucraineană);

+++ Persoanele care aparțin minorităților naționale din Ucraina, ale căror limbi sunt și limbi oficiale ale Uniunii Europene, și care au început educația generală secundară înainte de 1 septembrie 2018 în limba minorității naționale respective, au dreptul să continue procesul educațional pînă la finalizarea ciclului secundar, în conformitate cu regulile care erau în vigoare înainte ca Legea „Privind Asigurarea Funcționării Limbii Ucrainene ca Limbă de Stat” să intre în vigoare.

Co-autorul proiectului de lege, Volodymyr Vyatrovych, a declarat că toate aceste modificări nu vor fi aplicate limbii ruse – considerată ca limbă a statului agresor, „și nu pentru 5 ani, așa cum a planificat guvernul, ci pe termen nelimitat.” Marți, viceprim-ministrul ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, Olga Stefanishyna, a declarat că proiectul de lege va conține măsuri suplimentare care vor împiedica infiltrarea narativelor și propagandei ruse.

Reamintim că într-un raport publicat la 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Kievul după finalizarea a mai multor modificări legislative, printre care și cele privind minoritățile naționale. O nouă lege a minorităților a intrat în vigoare în Ucraina luna trecută.

Completare-context:

+++ În aceeași zi (8 decembrie), președintele Volodimir Zelenski a promulgat Legea de modificare și completare a Legii Ucrainei cu privire la minoritățile (comunitățile) naționale.

Ulterior, ministrul de externe român, Luminița Dobrescu a salutat amendamentele aduse de Kiev la Legea minorităților (vezi mai jos), în timp ce Budapesta – prin vocea secretarului de stat Tamas Mentser – a spus că modificările nu contribuie semnificativ la îmbunătățirea situației comunității maghiare din Ucraina (detalii aici).

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.