Polonia, la fel ca România, condamnată la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Polonia, pe 12 decembrie, pentru încălcarea dreptului la respectarea vieții private din cauza absenței unui cadru juridic care să asigure „recunoașterea și protecția” cuplurilor de același sex. Și România se află în aceeași situație.

Cazul a fost adus în fața Curții cu sediul la Strasbourg de către cinci cupluri poloneze din Lodz, Cracovia și Varșovia, ale căror căsătorii au fost refuzate de autoritățile locale pe motiv că legislația poloneză permite doar uniunea dintre un bărbat și o femeie. Recursurile lor la instanțele naționale au fost respinse, relatează Hotnews.

Aceste cupluri au spus judecătorilor europeni că au fost „dezavantajate de lipsa recunoașterii oficiale a relației lor”, de exemplu în ceea ce privește impozitarea, drepturile sociale sau drepturile familiale, a explicat instituția într-un comunicat de presă. CEDO le-a dat dreptate.

Curtea a profitat de ocazie pentru a aminti că statele semnatare ale Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului sînt „obligate să ofere un cadru juridic care să permită persoanelor de același sex să se bucure de o recunoaștere și o protecție adecvată a relației lor de cuplu”, prin căsătorie sau printr-o altă formă de uniune.

Înaintea Poloniei, mai multe state, printre care și România, dar și Rusia, Bulgaria sau Ucraina au fost condamnate la CEDO pentru același motiv. CEDO insistă asupra faptului că „atitudinile sociale majoritare care prevalează într-o anumită țară nu pot, prin ele însele, să justifice o diferență de tratament bazată pe orientarea sexuală”.

Aceasta subliniază că „nu există niciun motiv pentru a considera că oferirea recunoașterii și protecției juridice cuplurilor de același sex ar putea, în sine, să dăuneze familiilor constituite în mod tradițional”.

Politicienii români rămîn tradiționaliști

Nicolae Ciucă, lider al Partidului Național Liberal, de guvernământ, a declarat, pe 11 decembrie – referitor la decizia CEDO privind protecția familiilor formate din persoane de acelaşi sex – că societatea românească nu este pregătită să recunoască aceste cupluri, că personal şi PNL îşi asuma susţinerea în continuare a familiei tradiţionale, a credinţei în Dumnezeu şi patriotismul.

Această declarație survine la scurt timp după ce, pe 23 noiembrie, și premierul Marcel Ciolacu a avut un punct de vedere similar, considerînd că ”societatea românească nu este pregătită pentru acest lucru”. Şeful Guvernului a spus atunci că nu este „un om obtuz” şi are prieteni care „au relaţii cu un alt bărbat”, însă vorbeşte din punctul de vedere al unui prim-ministru. Liderul PSD a adăugat că nu ar fi nici prima, nici ultima oară când CEDO condamnă România.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, solicită Guvernului, Parlamentului și ministerelor să ia măsuri pentru aplicarea deciziei CEDO în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex, potrivit unei scrisori trimise Parlamentului, consultată de G4Media.

În scrisoare, ministrul subliniază că „statul român are obligația ca, cel târziu pînă la data de 25.03.2024, să prezinte Comitetului Miniștrilor informații privind măsurile adoptate sau avute în vedere pentru a răspunde încălcărilor Convenției constatate de Curte”.

„Astfel, vă adresez rugămintea ca, până la data de 28.11.2023, să analizați hotărîrea pronunțată de Curte în cauză și, prin raportare la competențele instituționale, să ne transmiteți punctul dumneavoastră de vedere cu privire la executarea hotărîrii Curții”, se arată în document. Potrivit acestuia, Ministerul Afacerilor Externe a trimis astfel de solicitări către Camera Deputaților, Senat, Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei, Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Interne.

Context

Pe data de 23 Mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plîngerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România. Hotărîrea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.

M. C. / Sinopsis

SINOPSIS colaborează cu European Implementation Network (EIN) în cadrul unui proiect axat pe protejarea libertății de exprimare în statele membre ale Consiliului Europei

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.