Sesizare la CEDO depusă de László Tőkés

Fostul europarlamentar László Tőkés a semnat o sesizare care urmează să fie înregistrată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), prin care contestă decizia instanțelor din România ce au confirmat decretul prezidențial de retragere a Ordinului Național „Steaua României”, ca urmare a unor declarații publice ale acestuia.

Sesizarea a fost semnată, pe 25 ianuarie, la cabinetul de avocatură al lui Kincses Elod din Tîrgu Mureş.

„Ştiţi prea bine că această decoraţie ‘Steaua României’ nu reprezintă niciun avantaj material pentru mine. Am un altfel de interes, este vorba despre Revoluţie. Conform acelor scenarii care circulă de peste trei decenii (cu agenţi secreţi din Ungaria sau că serviciile secrete de peste hotare au intervenit şi au doborît regimul comunist ceauşist), aceste teorii neagă meritul poporului, meritul timişorenilor şi inclusiv al ungurilor din Timişoara, al enoriaşilor mei. Eu cred că trebuie să le apăr cinstea şi să restaurăm adevărul istoric care atît de mult a fost denaturat în aceste decenii”, a declarat fostul europarlamentar László Tőkés.

”Din această cauză, facem recurs chiar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi încă avem încredere în dreptatea legii europene. Au fost încălcate valori ocrotite de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, libertatea de exprimare, dreptul la un proces corect, dreptul la apărare”, a adăugat acesta, citat de Agerpres.

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” a decis să îi retragă această distincţie lui László Tőkés, motivul fiind că, în data de 27 iulie 2013, acesta i-ar fi cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca, împreună cu Guvernul pe care îl conduce, să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încît să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Avocatul Kincses Elod a precizat că propunerea lui László Tőkés nu s-a referit la înfiinţarea unui ‘protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei’ cum s-ar fi afirmat în necunoştinţă de cauză, ci dădea doar exemplul Tirolului de Sud, „care nu a fost şi nu este colonie, ci este exemplul cel mai reuşit al autonomiei teritoriale”.

„Dar domnul Tőkés nu a vorbit pentru prima dată despre autonomie teritorială. Autonomia teritorială apare şi în programul UDMR, e un vechi deziderat al maghiarilor din România despre care la ora actuală nici măcar nu se poate discuta. Dar din memoriile lui Karoly Kiraly ştim că la 6 ianuarie 1990, cînd s-a finalizat programul Frontului Salvării Naţionale, în program apărea noţiunea autonomiei teritoriale şi deci atunci se putea discuta despre această problemă”, a declarat avocatul Kinsces Elod.

Avocatul a mai spus că lui László Tőkés i s-ar fi încălcat dreptul la apărare şi, în plus, cele două persoane care au sesizat Consiliul de Onoare, solicitînd preşedintelui României să aducă o hotărâre de retragere a decoraţiei, Gabriela Vrînceanu Firea şi Ecaterina Andronescu, s-ar fi antepronunţat.

În anul 2016, avocatul Kincses Elod, reprezentantul lui László Tőkés, la acea vreme europarlamentar, i-a chemat în judecată pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe premierul Dacian Cioloş, prin deschiderea unei acţiuni în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, pentru anularea decretului prezidenţial de retragere a Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de cavaler.

În plângerea formulată prin avocatul Kincses Elod se arăta că prin retragerea Ordinului Naţional conferit „în semn de înaltă apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând prin exemplul personal revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”, s-ar fi încălcat prevederile art.1, alin. 3 din Constituţie, referitoare la respectarea „idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989”.

M.C / Sinopsis

SINOPSIS colaborează cu European Implementation Network (EIN) în cadrul unui proiect axat pe protejarea libertății de exprimare în statele membre ale Consiliului Europei

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.