Alegerea unui nou patriarh intensifică diviziunile deja existente din cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare, între facțiunile pro-ruse și cele anti-Moscova. O analiză de dr. Andreja Bogdanovski pentru Balkan Insight
.
Ultima oră: Susținut de 69 de voturi din 138 exprimate de o adunare a delegaților și de Sfântul Sinod, organul suprem al Bisericii Ortodoxe Bulgare, mitropolitul Daniil de Vidin a cîștigat alegerile în fața rivalului său Grigorie (considerat neutru de experți) și care a obținut 66 de voturi (trei voturi au fost considerate nule). Un cleric destul de controversat din perspectiva opțiunilor sale, Daniil a susținut invazia rusă din Ucraina într-un lung mesaj video difuzat în 2023. De asemenea, el a criticat puternic decizia guvernului bulgar din septembrie 2023 de a-l expulza pe șeful Bisericii Ruse din Sofia, arhiepiscopul Vasian, și pe doi preoți bieloruși acuzați că servesc interesele geopolitice rusești. Născut Atanas Nikolov pe 2 martie 1972, noul patriarh Daniil este licențiat în teologie al Universității din Sofia. El este mitropolit al eparhiei de Vidin din 2018.
Calendarul electoral al Bulgariei a fost încărcat în această lună, deoarece oamenii s-au îndreptat spre urne pentru alegeri duble – europene și parlamentare – pe 9 iunie. A fost a șasea oară cînd bulgarii au votat pentru un guvern în trei ani.
Dar acestea nu sunt singurele alegeri despre care bulgarii vorbesc și sînt preocupați. Un alt vot important urmează să fie dat pentru un nou patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare (BOB), cel mai mare grup confesional din țară.
După ce Patriarhul Neofit a murit în martie, BOB a început un proces de alegere a noului său primat. Alegerile sunt planificate pentru 30 iunie (dar pe chiar astăzi, 20 iunie, urmează să fie aleși prin vot secret cei trei mitropoliți din rîndul cărora membrii Consiliului Electoral Patriarhal îl vor desemna pe noul patriarh bulgar – n.e). Dar procesul se dovedește deja delicat, inclusiv din cauza controverselor geopolitice privind decizia unor ierarhi ai Bisericii de a favoriza relațiile cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei, lucru la care Rusia se opune vehement.
Mai mulți Mitropoliți și Episcopi, precum Nikolai de Plovdiv, Kiprian de Stara Zagora, Yakov de Dorostol, Zion de Velichka și Vissarion de Smolyan au participat la Istanbul luna trecută la o co-liturghie cu ierarhi ucraineni și cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.
Celebrările de acest fel sunt aspecte normale ale vieții bisericești. În unele cazuri, pot chiar semnala și acceptarea unei noi Biserici ca egală și autocefală (independentă). Totuși, din cauza lipsei de recunoaștere oficială de către Biserica bulgară a autocefaliei Bisericii Ucrainene, acest pas a surprins pe unii.
Mitropolitul Gabriel de Lovech spune că nu au existat discuții în Sfîntul Sinod despre participarea la Istanbul. „Nu am știut că va fi o astfel de călătorie la Istanbul. Nu a fost nicio decizie pentru o astfel de vizită. A fost o călătorie personală a unor episcopi. Am aflat despre ea doar din media,” a declarat el pentru Radio Național Bulgar (BNR).
Biserica Ortodoxă din Bulgaria nu a recunoscut pînă acum autocefalia Bisericii Ucrainene, acordată de Patriarhul Ecumenic în 2019 și respinsă de către Biserica Rusă.
Deși prezența reprezentanților bulgari la co-liturghie nu echivalează cu recunoașterea, ideea este că Sfîntul Sinod nu a ajuns la o concluzie definită, și astfel ierarhii săi nu ar trebui în principiu să se grăbească, mai ales într-un mod necoordonat.
O comisie specială a Bisericii Bulgare a fost înființată în 2018 pentru a examina problema autocefaliei ucrainene, dar nu există semne că aceasta și-a încheiat examinarea.
Ivan Zhelev Dimitrov, teolog și observator atent al subiectelor religioase, spune că Biserica Bulgară nu a recunoscut autocefalia Bisericii Ucrainene, astfel că celebrarea comună de la Istanbul poate părea un act arbitrar din partea acelor episcopi care au participat.
Recunoașterea independenței Bisericii Ucrainene „ar însemna ruperea legăturilor vechi de secole cu Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei),” a spus el, făcînd referire la ramura Bisericii din Ucraina încă legată, chiar dacă nu oficial, de Moscova.
Potrivit lui, actul a fost o încălcare canonică deoarece Sinodul bulgar nu l-a aprobat. Astfel de acte „pot fi văzute ca acțiuni de PR, dar arată și pofta de putere a unor Mitropoliți,” a adăugat Dimitrov.
Funeraliile regretatului Patriarh au relevat tensiuni
Biserica Ucraineană a fost în centrul atenției în timpul funeraliilor Patriarhului Neofit în martie, cînd liderul său, Mitropolitul Epifanie, a participat, provocînd în acest fel supărarea unora. „Nu a fost invitat de Sinodul nostru. Unii dintre noi au decis că dacă ar dori să participe la slujbă, nu vom sluji cu el. Am fost foarte deciși și, mulțumim lui Dumnezeu, nici măcar nu a încercat,” a spus Mitropolitul Gabriel de Lovech.
Epifanie a susținut că a fost invitat să călătorească la Sofia, fără a specifica de către cine. Dar Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, în ziua funeraliilor, s-a referit la prezența sa la Sofia ca la o provocare, învinuindu-l pe Patriarhul Ecumenic.
„Aceasta nu este doar o tensiune, ci o mare provocare, inclusiv față de Biserica Bulgară. Este o provocare deoarece această Biserică nu este recunoscută de Biserica Bulgară. Este o provocare absolută din partea Fanarului (reședința Patriarhului Bartolomeu),” a spus ea.
Moscova caută un Patriarh „apropiat de Rusia”
Dezbaterea privind Biserica Ucraineană continuă să aibă un impact asupra alegerilor patriarhale bulgare, cauzînd rupturi în Sinod și în societatea bulgară. Pe măsură ce alegerile se apropie, Moscova a intensificat presiunile asupra Sofiei.
La scurt timp după con-celebrarea de la Istanbul, Biserica Rusă a spus că a întrerupt legăturile cu acei ierarhi bulgari prezenți la Istanbul. Judecînd după momentul deciziei, aceasta părea un mesaj politic trimis înainte de alegeri.
Mitropolitul Luca al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei), care este încă atașată canonic Bisericii Ortodoxe Ruse, a scris o scrisoare pe 4 iunie cerînd ierarhilor bulgari să nu recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. El a spus că riscă astfel să apropie Biserica Ortodoxă de o schismă mai mare decît cea din 1054, referindu-se la anul despărțirii istorice dintre Roma și Constantinopol.
Goran Blagoev, un jurnalist și istoric bulgar, a spus că Biserica Rusă este clar profund interesată de viitoarele alegeri.
„În trecut, fostul Patriarh Neofit ținea cont de poziția Bisericii Ruse în chestiuni precum independența bisericii ucrainene și problema autocefaliei macedonene. Patriarhul anterior, Maxim, era de asemenea profund conectat cu Rusia. Interesul Bisericii Ruse este acum să vadă un nou patriarh bulgar care să fie aproape de Rusia și un protector al intereselor rusești,” a explicat el.
„Biserica Ortodoxă Rusă începe să piardă teren în Bulgaria, motiv pentru care oferă sprijin acelor Mitropoliți care rămîn de partea Rusiei,” a spus el.
Anul trecut, Bulgaria l-a expulzat pe Arhimandritul rus Vassian Zmeev din Sofia împreună cu alți doi reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse sub suspiciunea de spionaj, considerîndu-i o amenințare pentru securitatea națională a țării.
Blagoev spune că un mod de a evalua puterea Rusiei în Biserica Bulgariei este să vezi cine nu a condamnat agresiunea rusă în Ucraina. „Unul dintre ei este Mitropolitul Gavril de Lovech, care în 2022 a con-celebrat cu Mitropolitul Antonie, care este responsabil de Departamentul de Relații Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse. Un altul este Mitropolitul Daniel de Vidin,” a adăugat el.
Episcop controversat care vizează funcția supremă
Printre cei care au condus grupul Bisericii Bulgare din Istanbul s-a numărat și Nikolai de Plovdiv, care este adesea menționat ca un posibil viitor patriarh. Cu toate acestea, el a declarat că nu va deveni patriarh. În ultima vreme, el este văzut ca unul dintre ierarhii apropiați de facțiunea „euro-atlantică” din Biserică.
Dar atît Blagoev, cît și Dimitrov privesc acțiunile lui Nikolai cu neîncredere. Comentînd intenția sa de a rămîne în afara cursei
, Blagoev a subliniat cum Nikolay a folosit un limbaj neutru cînd a vorbit despre asta. „El nu a spus ‘nu voi candida pentru poziția de patriarh’, ci a spus: ‘nu voi deveni patriarh’. Există o diferență subtilă,” a insistat Blagoev.
Profesorul Dimitrov l-a acuzat pe Nikolai de inconsecvență. „Nikolai a studiat la Moscova și în trecut l-a primit cu bunăvoință pe Patriarhul Rusiei, Kirill. Acum vorbește împotriva lui. Pe atunci, nu vorbea frumos despre Patriarhul Ecumenic. Acum vrea să fie văzut ca apropiat,” a spus el.
Cînd Papa Francisc a vizitat Bulgaria în 2019, Nikolai a vorbit vehement împotriva lui, spunînd că scopul Papei era să subjuge Romei toate Bisericile Ortodoxe. Înainte de asta, l-a numit pe Papă eretic și a criticat și mișcarea ecumenică, spunînd că reprezintă un concept nepotrivit, deoarece încearcă să reconcilieze forțe fundamental opuse.
Chiar înainte de alegerile din 9 iunie din Bulgaria, Nikolai a fost văzut în compania controversatului politician și oligarh bulgar Delyan Peevski. Peevski l-a apărat pe Nikolay de atacurile Bisericii Ortodoxe Ruse privind călătoria sa la Istanbul, caracterizînd amestecul acesteia în Bulgaria ca parte a „războiului hibrid” împotriva valorilor europene.
Partidul său, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, este așteptat să participe la o viitoare coaliție de guvernare cu partidul de centru-dreapta GERB. Peevski a fost sancționat de SUA și Marea Britanie pentru presupusă corupție.
Prioritățile noului lider nu sunt doar Ucraina
Ultimele alegeri pentru patriarh au avut loc în februarie 2013, după moartea Patriarhului Maxim, care a fost ales cînd Bulgaria era încă o țară comunistă, în 1971.
Candidatul trebuie să fi fost mitropolit timp de cel puțin cinci ani și să aibă 50 de ani sau mai mult. Fiecare eparhie alege cinci reprezentanți (trei clerici și doi laici) pentru colegiul electoral, cu excepția Sofiei, care are o reprezentare mai mare. Sfîntul Sinod selectează trei nume din lista de candidați cu cel puțin șapte zile înainte de alegeri. Pentru a fi ales patriarh, un candidat trebuie să primească două treimi din voturile colegiului electoral.
Cea mai mare prioritate pentru noul patriarh ar trebui să fie apropierea Bisericii de credincioșii săi, a spus Goran Blagoev. „În ciuda încrederii mari în Biserică ca instituție, Biserica are foarte puține proiecte sociale, care sunt sporadice în eparhiile sale și nu sunt integrate într-un concept mai larg,” a spus el.
Dar, oricum, noul patriarh va trebui să ia o poziție clară cu privire la agresiunea rusă din Ucraina – inclusiv problema arzătoare a recunoașterii Bisericii Ortodoxe din Ucraina.
Blagoev a spus că Biserica Bulgară nu și-a făcut un serviciu în 2017 cînd nu a făcut mai mult în privința recunoașterii Bisericii Macedonene. La fel de important, a spus el, va fi reducerea influenței politice în viața Bisericii.
Foto: Unsplash