Burse pentru jurnaliști din România și țări est-europene

Programul ”Burse pentru excelență în jurnalism” așteaptă și jurnaliști români la ediția din acest an a concursului. Proiectul jurnalistic propus trebuie să aibă legătură cu tema: ”Voci”.

Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) oferă zece burse unor jurnaliști din Europa Centrală și de Sud-Est care au o idee de subiect de presă ce presupune o investigație temeinică la fața locului și o documentare serioasă, beneficiind pentru aceasta de o finanțare generoasă și de sprijin editorial pe măsură.

Subiectul de presă propus va trebui să se încadreze în tema generală din acest an, respectiv ”Voci” (Voices).

Materialul de presă poate fi un reportaj, o analiză tip documentar sau o investigație, realizat cu atenție și bine documentat, scris pentru o audiență globală. Se pune accent pe relatări riguroase, dar cu impact, realizate la fața locului – atribute asociate în mod tradițional cu jurnalismul de calitate.

Prin intermediul Bursei pentru excelență în jurnalism” se oferă suma de 3.000 de euro și șansa ca jurnalistul să își îmbunătățească abilitățile de a relata și investiga, lucrînd în strânsă colaborare cu redactori profesioniști.

Editorul programului, Neil Arun, spune că tema din acest an își propune o reîntoarcere la cea mai veche formă de comunicare – cuvîntul vorbit – și încurajează jurnaliștii să iasă din birouri în căutarea unor voci care pot îmbogăți și extinde conversațiile semnificative.

„Pe rețelele de socializare de astăzi, se poate părea că toată lumea are o voce. Cu toate acestea, nu toate vocile sunt auzite sau merită să fie auzite. Care sunt vocile din societatea dvs care au fost înecate de zgomot? Ce pierdem atunci când nu ascultăm? Ale cui sunt vocile care merită să fie ascultate în acest moment? Cum vorbesc oamenii în poziții de putere și ce de fapt nu ne spun ei? Și cum povestea propusă va reuși să spargă bariera de zgomot din jur?”.

Candidații selectați vor fi aleși de către un juriu independent și vor putea astfel să participe la un program de dezvoltare profesională, care se va termina prin realizarea unui material de presă de tip longform, ce va fi publicat de către BIRN și de partenerii săi media.

În plus față de sprijinul financiar și editorial, bursa oferă:

  • șansa de a participa la un seminar introductiv axat pe relatare jurnalistică și tehnici de story-telling
  • șansa de a câștiga premii suplimentare, în valoare de 3.000-1.000 de euro, pentru cele mai bune trei articole finale
  • publicarea articolelor în engleză și limbi din regiunea balcanică, prin intermediul rețelei de parteneri media a BIRN
  • calitatea de membru al rețelei Fellowship alumni, concepută pentru a sprijini crearea de legături între bursierii care au participat la program

Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și Fundația ERSTE au înființat programul ”Burse pentru excelență în journalism” în 2007. De atunci, mai mult de 150 de jurnaliști din 14 țări est-europene au beneficiat de acest program de dezvoltare profesională.

Mai multe informații pot fi obținute scriind la [email protected].

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHARE
SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.