Recensămînt în R. Moldova. Schimbare importantă la declararea etniei

Viitorul recensămînt al populației, care va începe în aprilie în Republica Moldova, prevede că locuitorii țării își pot asuma acum o dublă identitate etnică și nu doar ”naționalitatea”.

Chestionarul recensămîntului care va avea loc în R. Moldova, disponibil aici, aduce o schimbare importantă în ceea ce privește asumarea identității etnice. Astfel, la categoria ”Caracteristici etno-culturale” este prevăzută întrebarea: ”Cărei etnii considerați că aparțineți?”. Răspunsul asumat de respondenți lasă loc indicării a două opțiuni.

”Termenul mai vechi folosit la recensămintele din 2004 și 2014 a fost „naționalitate” și încuraja oamenii să indice „naționalitatea” „moldovenească”, chiar dacă aveau o identitate etnică combinată „română” și „moldovenească”, una „moldovenească” și „ucraineană” etc. (uneori două identități pentru aceeași persoană)”, spune Ionaș Aurelian Rus, profesor asociat de științe politice la Blue Ash College, Cincinnati.
”În 2024, ei vor avea șansa de a declara ambele identități. În plus, au existat persoane care declarau „naționalitatea” „moldovenească” într-un mod care indica mai degrabă cetățenia decît identitatea etnică”.

În opinia sa, un rezultat important va fi, ”dacă ne bazăm pe sondajele de opinie, că mult mai multe persoane își vor declara o identitate „moldovenească” și una „românească” (sau aceleași în altă ordine) la recensămîntul din 2024”.

Guvernul de la Chișinău a aprobat pe 31 ianuarie un proiect de realizare a recensămîntului populației și locuințelor. Recensămîntul va fi efectuat de către Biroul Naţional de Statistică.

Potrivit proiectului, recensămîntul va începe pe 8 aprilie și va dura pînă pe 7 iulie. Informațiile despre populație vor fi colectate printr-un sondaj și date din surse administrative și private. „Informațiile colectate în timpul recensămîntului vor fi folosite pentru a calcula populația rezidentă a Republicii Moldova și a crea o bază de ansamblu pentru cercetarea statistică”, se arată în comunicatul guvernului.
Reamintim că ultimul recensămînt al populației și al locuințelor a avut loc în Moldova în 2014. Conform acestuia, în Moldova sunt înregistrate 2.804.801 persoane, dintre care 209 mii (7,5%) nerezidenți. Dintre aceștia, 2.068.058 persoane s-au declarat ”moldoveni” (la recensămîntul din 2004 numărul lor a fost de 2.564.849), în timp ce români s-au declarat 192.800 (în 2004 au fost 73.276)

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.