Turcia. Cînd pandemia face politică

Potrivit unor critici ai partidului de guvernământ și ai președintelui Turciei, interdicția impusă autorităților municipale de a veni în ajutorul persoanelor cel mai grav afectate de pandemia de COVID-19 este o tentativă prost  mascată de răzbunare pentru seria de înfrângeri suferite la alegerile locale de anul trecut
Președintele turc în Istanbul / Foto: EPA-EFE

De la declanșarea pandemiei de COVID-19, muncipalitatea celui mai populat oraș al Turciei, Istanbul, a oferit unui număr de peste 3600 de familii un ajutor de 300 lire (41 euro), iar altor 6400 de familii, câte 600 de lire pentru a le ajuta să facă față impactului financiar al coronavirusului.

Banii au fost obținuți din donațiile particulare făcute într-un oraș care, începând de la mijlocul anului 2019, este condus de adversari ai partidului de guvernământ din Turcia, Partidul Dreptate și Dezvoltare (AKP).

Dar, după cum a declarat pentru Balkan Insight Municipalitatea Metropolitană din Istanbul, IBB,  campania menită să-i ajute pe cei mai nevoiași nu a durat decât o zi și jumătate, din cauză că guvernul a interzis autoritățior municipale să strângă donații și să distribuie ajutoare alimentare.

Iar asta nu e totul. Potrivit declarațiilor IBB, “2,7 miliarde de lire turcești (365.000 euro) nu pot fi folosite din cauză că  guvernul ne-a blocat conturile bancare”. Adversarii partidului AKP și ai președintelui Recep Tayyip Erdogan afirmă că aceștia profită de pandemia de COVID-19 ca să se răzbune pentru pierderile suferite de partid la alegerile locale de anul trecut, în majoritatea orașelor importante din Turcia.

Ei spun că Erdogan este hotărât să-i împiedice pe cei care, asemenea primarului din Istanbul, Efrem Imamoglu, ar putea să câștige mai mult capital.

„În fiecare țară, liderii locali se evidențiază acolo unde există focare de pandemie”, afirmă analista Sezin Oney.  „În SUA, toate privirile sunt ațintite asupra New Yorkului, în Italia – asupra orașului Bergamo și în Turcia – asupra orașului Istanbul, astfel încât e de la sine înțeles că primarul acestuia, Ekrem Imamoglu, iese în evidență”, a mai spus ea. “Pierderea Istanbulului a fost foarte dureroasă pentru Erdogan, iar această durere se resimte în timpul unei asemenea crize”.

Guvernarea lui Erdogan, amenințată de primarul din Istanbul

Potrivit cifrelor oficiale, până pe 21 aprilie, Turcia înregistrase peste 95.000 de cazuri de COVID-19 confirmate, ceea ce o plasează  înaintea Chinei  și pe locul al șaptelea printre țările cele mai afectate din lume. Aproximativ 2.259 de oameni au murit.

Pa 20 aprilie, Erdogan a anunțat noi măsuri menite să reducă contaminarea, inclusiv 4 zile de restricții de circulație. La începutul lunii, Ministerul de Interne a interzis municipalităților să strângă donații proprii pentru a-i ajuta pe cei mai afectați de pandemie și le-a blocat conturile bancare folosite în acest scop.

Erdogan a criticat municipalitățile conduse de opoziție, acuzându-le că formează un “stat paralel“ și că apelează la niște metode “teroriste“ pentru a submina eforturile guvernului. El a spus că toate măsurile trebuie luate și impuse de guvernul central, care și-a lansat propria campanie de colectare a donațiilor. “Lupta împotriva pandemiei necesită un plan de la centru și o coordonare puternică”, a declarat Erdogan pe 20 aprilie, cerând totodată municipalităților conduse de opoziție să pună capăt “spectacolului politic”.

Analiștii opinează că demersurile guvernului sunt continuarea bătăliei politice, o luptă cu mize mari începută de când, în urma alegerilor din luna martie a anului trecut, AKP a pierdut puterea într-un șir de importante orașe turcești, printre care Istanbul, centrul economic și cultural al țării, capitala Ankara și alte mari orașe de importanță industrială, turistică și agricolă, precum Izmir, Adana, Antalya și Mersin .

Autoritățile electorale au cerut reluarea alegerilor din Istanbul, pe care, în luna iunie, Imamoglu le-a câștigat cu odiferență de peste 800000 de voturi.

Oameni purtînd mască pe străzile din Istanbul / Foto: EPA-EFE

Membru al Partidului Republican al Poporului (CHP), Imamoglu este în general considerat drept singurul om politic capabil să amenințe regimul tot mai autoritar al lui Erdogan, aflat de 18 ani la putere. Erdogan însuși a fost cândva primar al orașului Istanbul.

“În nicio țară din lume, primarul unui oraș important, care distribuie pâine și alimente, nu poate fi considerat lider al unei organizații teroriste”, a declarat Imamoglu pe 22 aprilie. “Singura noastră prioritate este aceea de a ne afla în slujba poporului”.

În emisiunea sa săptămânală de pe canalul Media Scope TV, jurnalistul Leven Gultekin a afirmat că “Erdogan nu poate suporta ca opoziția să folosească aceleași metode ca să acceadă la putere”. “Muncipalităților conduse de opoziție li se interzice să distribuie provizii și pâine prin niște decizii ilegale, lipsite de orice etică”, a spus el. “Erdogan pune sub interdicție, numai dintr-un calcul politic,  autorități municipale care pot ajuta milioane de oameni nevoiași”.

Partidul de opoziție CHP îl acuză pe Erdogan că duce o campanie “de ură și răzbunare” împotriva orașelor conduse de acest partid.

“Țara noastră nu luptă numai împotriva pandemiei, ci și împotriva tulburărilor de personalitate de la palat”, a declarat purtătorul de cuvânt al CHP, Faik Oztrak, făcând aluzie la palatul prezidențial al lui Erdogan.

“E un delict”?

Guvernul turc s-a luptat să dețină controlul asupra informațiilor  destinate publicității pe tema răspândirii noului coronavirus și a impactului acestuia asupra sistemului sanitar și asupra economiei, dar dubiile în privința  exactității cifrelor oficiale persistă”.

Pentru Erdogan, pandemia a survenit după un șir de crize politice și economice care au secătuit vistieria statului.

“Potrivit cercetărilor noastre, 60% dintre cetățenii turci nu dispun de niciun fel de economii pe care să le poată folosi în situații de genul acestei pandemii“, afirmă (dna) Oney. “Mulți oameni se bazează pe venitul zilnic și mănâncă ce găsesc în ziua respectivă“.

Peisajul politic din Turcia este extrem de polarizat, spune ea, iar conflictul dintre Erdogan și municipalitățile conduse de opoziție nu fac decât să agraveze situația. “Acest conflict subminează reacția în fața pandemiei”, a declarat (dna) Oney. “Oamenii îi pierd pe cei dragi, iar problemele economice cresc”.

La Istanbul, autoritățile locale au declarat pentru BIRN că au distribuit provizii și pachete cu produse de igienă pentru 7000 de familii, intenționând să facă donații similare altor 500.000 de familii.

La Ankara, municipalitatea condusă de opoziție a anunțat și ea, pe 21 aprilie, că va distribui săptămânal câte 10.0000 de pachete cu ajutoare.

La postul de radio RS FM, răspunzând criticilor lui Erdogan, Vahap Secer, primarul opoziției din Mersin, un port din sudul țării, a făcut următoarea declarație: “ Ne-am sporit producția de pâine și am distribuit gratuit 35.000 pâini celor nevoiași, dar guvernul ne-a interzis să facem asta. I-am ajutat pe cei care spun că au nevoie de ajutor. E un delict? “

Hamdy Firat Buyuk / BIRN

Text de Hamdy Firat Buyuk, corespondent în Sarajevo al Balkan Insight. Traducere de Mihaela Danga.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.