Nu mai există școli moldovenești în regiunea Odesa!

Ministerul Educației și Științei din Ucraina a anunțat că ultimele trei școli moldovenești din regiunea Odesa și-au redenumit limba maternă în română

Panou cu poezie în ”limba moldovenească” / Foto: Sinopsis

În toate cele 16 școli ”moldovenești” din regiunea Odesa studiul se desfășoară de acum în limba română, relatează publicația ucraineană Dumskaya, care citează surse ale Ministerului Educației și Științei de la Kiev.

Pentru a face această tranziție, școlile au trebuit să-și schimbe statutul și denumirile programelor lor educaționale.

Decizia este legată de faptul că pe 16 noiembrie 2023 Ministerul Educației și Științei de la Kiev a emis un comunicat în care  anunță adoptarea deciziei de a utiliza termenul „Limba română” în locul termenului anterior folosit „Limba moldovenească”. Cu o lună mai devreme, pe 18 octombrie, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu a participat la prima ședință comună a guvernelor României și Ucrainei, anunțînd atunci că Ucraina a renunțat la recunoașterea ”limbii moldovenești” (pentru detalii și context vezi aici).

Subiectul ”limbii moldovenești” este unul lung și complex. După ce Ucraina a devenit independentă și pînă în 1998, în sudul Basarabiei istorice (în Ucraina este denumită regiunea Odesa) s-a studiat în limba română pentru ca apoi, fără consultarea părinților, prin decizie venită de sus, s-a trecut la studierea în ”limba moldovenească”. Totodată, pînă în 2017, minoritățile naționale din Ucraina aveau dreptul să studieze exclusiv în limba maternă în învățământul preșcolar, primar și secundar general, iar limba ucraineană era studiată ca materie separată. În septembrie 2017, Kievul adoptă o nouă lege a educației, care a introdus o serie de măsuri menite, conform narațiunii oficiale, să ridice standardele sistemului educațional la cele ale UE și, totodată, să reducă importanța limbii ruse în sistemul școlar. Se mai dorea ca prin cunoașterea mai bună a limbii ucrainene, minoritățile să se integreze mai bine în societate.

În aceste condiții, s-a ajuns ca în 2023 să nu mai existe în regiunea Odesa decît 16 școli (cu circa 5.000 de elevi) în care o parte din materii se mai studiau în limba maternă (numită ”moldovenească”) și doar una în care se studia în limba maternă în ciclul primar complet.

Renunțarea la sintagma de ”limbă moldovenească” a fost o solicitare constantă a organizațiilor de români din Ucraina, susținută vizibil și de către autoritățile de la București.

Ne-recunoașterea de către Ucraina a așa numitei ”limbi moldovenești” are întîi de toate o importanță simbolică. Efecte practice sînt așteptate pe termen lung asta deoarece comunitatea vorbitoare de limbă română din regiunea Odesa –  circa 120 de mii de persoane, datele sînt însă aproximative, fiind bazate pe un recensămînt din 2001- în marea majoritate se consideră etnici moldoveni. Oamenii de aici se simt moldoveni pentru că memoria lor istorică este legată în primul rînd de R. Moldova și apoi de lumea rusă (Russki Mir), ei neavînd aproape deloc memoria apartenenței la statul român. 

Revenind totuși la cele cîteva efecte practice ale deciziei… Întîi de toate, elevii din aceste școli vor putea de acum să studieze în limba maternă, după manuale similare cu cele ale etnicilor români din Bucovina, pînă la finalizarea studiilor secundare. Apoi, ei vor avea mai multe oportunități de a își continua studiile în România sau UE, lucru care totuși era posibil și pînă acum prin ”depășirea” unor bariere administrative.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.